ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι μια κλασική μέθοδος θεραπείας της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Ένδειξη για χειρουργική επέμβαση αποτελούν οι ορθοκυστικές διαταραχές και η παραπάρεση, οι συνεχείς υποτροπές οσφυαλγίας, καθώς και η μη υποχώρηση των συμπτωμάτων μετά από 60 ημέρες θεραπείας.

Η χειρουργική επέμβαση θεωρείται βαρεία, γίνεται υπό γενική αναισθησία, είναι αιματηρή καθώς το τμήμα του δίσκου που προβάλλει αφαιρείται αφού προηγηθούν εκτομές μυών και αφαίρεση τμήματος ενός ή δύο οσφυϊκών σπονδύλων.

Μετά την χειρουργική επέμβαση ο ασθενής πρέπει να φορά ζώνη στηρίξεως οσφύος, να παραμείνει κλινήρης για 15 ημέρες και εν συνεχεία να αρχίσει πρόγραμμα κατάλληλων ασκήσεων. Η πρόωρη επάνοδος στην εργασία και η βαριά εργασία πρέπει να αποφεύγονται λόγω εξασθενήσεως της σπονδυλικής στήλης.

Η χειρουργική επέμβαση κατά κανόνα ανακουφίζει άμεσα τα συμπτώματα της ισχιαλγίας. Δεν είναι όμως το ίδιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της καθαυτής οσφυαλγίας καθώς το 50% των ασθενών απαλλάσσεται της οσφυαλγίας, ενώ το υπόλοιπο 50% παραπονιέται για οσφυαλγία μετά από κόπωση. Το 75% των χειρουργημένων επανέρχεται στην εργασία του μετά από μεγάλη αναρρωτική άδεια, ενώ το 15% παρουσιάζει σαφή βελτίωση των συμπτωμάτων, με ελαττωμένη την ικανότητα προς εργασία και τέλος ένα μικρό ποσοστό παρουσιάζει υποτροπές της κήλης.